Utdannets logo
HjelpProdusere innholdRedigere en video

Redigere en video

Her er noen tips for å gjøre redigeringen enklere og sikre at videoleksjonene dine blir av topp kvalitet.

Sikt etter perfekte opptak

Målet er å gjøre opptak som er feilfri fra start til slutt. Dette betyr at du presenterer tydelig og uten feil, slik at du bare trenger å justere lyden etterpå hvis det er nødvendig. På Utdannet.no er de fleste av opptakene våre slik, og det gjør redigeringsjobben mye enklere.

Hva gjør du ved feil?

Hvis du gjør en feil tidlig i opptaket, er det ofte lurt å starte på nytt. Det kan være kjappere å filme om igjen enn å prøve å fikse feilen senere, spesielt for korte videoer.

Når du beholder opptak med små feil

For lengre videoer, hvor det ikke er så lett å starte på nytt, kan du noen ganger beholde opptaket og heller fikse små feil i redigeringen. Det viktigste er å velge den måten som er mest effektiv og som gir det beste resultatet.

Merk feilene mens du filmer

Hvis det skjer en feil i løpet av et opptak, klapp foran mikrofonen. Dette gjør det lett å finne feilen når du redigerer, fordi det vises tydelig i lydfilen.

Behandle lyden separat

På Utdannet.no redigerer vi lyden for seg selv. Vi bruker Adobe Audition til å fikse lyden automatisk, og så fjerner vi pustelyder for hånd. Dette tar tid, men det gjør at videoen høres mer proff ut.

Unngå for mye ekstra arbeid etterpå

Prøv å få med alt du trenger, som tekst og bilder, mens du filmer. Det sparer tid og gjør videoen bedre. Hvis du må legge til noe etterpå, gjør det nøye.

God forberedelse er nøkkelen

Det er bedre å bruke tid på å forberede og øve inn videoen enn å måtte fikse mye i redigeringen. En godt forberedt video trenger mindre redigering og blir mer lærerik for deltakerne.

God redigering handler om å være godt forberedt. Ved å følge disse tipsene kan du lage kursvideoer som er både høykvalitets og profesjonelle, og som viser at du har tenkt nøye gjennom hvordan du underviser på nett.