HjelpProdusere innholdLage skjermopptak

Lage skjermopptak

Skjermopptak er et must for alle som lager digitale kurs. Det lar deg fange opp alt som skjer på skjermen din, fra presentasjoner til live demonstrasjoner, noe som er veldig nyttig for kurslaging.

Slik fungerer skjermopptak

Med skjermopptak tar du opp alt som vises på dataskjermen din i sanntid. Du kan velge å ta opp hele skjermen, et spesifikt vindu, eller en del av skjermen. De fleste program for skjermopptak lar deg også ta opp lyd, noe som er perfekt for å legge til forklaringer til videoene dine.

Viktig med god lyd

For profesjonelle videoer er lydkvaliteten superviktig. En god USB-mikrofon gir deg klar lyd. De er enkle å bruke og gode nok for de fleste kursvideoer.

Velge program for skjermopptak

Du trenger et eget program for å gjøre skjermopptak. Camtasia er et populært valg fordi det er enkelt å bruke og har mange redigeringsmuligheter. Det gjør hele prosessen fra opptak til ferdig video enkel, også for nybegynnere.

Tips til opptak

Når du starter og slutter et opptak, la det være stille i 3 sekunder. Dette hjelper deg å fjerne bakgrunnsstøy bedre senere og sikrer at du ikke kutter bort viktig innhold.

Oppløsning og eksport

Opptakene bør gjøres i 1280x720p for å passe bra på alle enheter og være skarpe. Eksporter videoene i høykvalitets mp4-format for det beste resultatet.

Ta vare på opptakene

Behold alltid originalopptakene dine. De kan være nyttige hvis du trenger å gjøre endringer senere. Ikke slett dem før du er helt sikker på at de ikke trengs mer.

Hold orden på opptakene

Det er lurt å organisere opptakene dine godt. Gi dem navn som viser hvilken leksjon og kapittel de tilhører, og bruk versjonsnumre for ulike versjoner. Merk opptak med feil tydelig, så du vet at de trenger ekstra oppmerksomhet når du redigerer.

Rediger selv for bedre forståelse

Selv om Utdannet.no kan hjelpe med redigering, anbefales det at du redigerer dine egne kurs. Dette gir deg innsikt i materialet ditt og hjelper deg å forbedre fremtidige kurs. Ved å delta i redigeringsprosessen lærer du mer om effektiv formidling.

Ved å følge disse tipsene kan du lage gode skjermopptak som gjør digitale kurs bedre og mer engasjerende. Med de rette verktøyene og en god tilnærming kan du lage innhold som både informerer og inspirerer.